• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Поради для батьків учнів п’ятих класів

Поради для батьків учнів п’ятих класів

2022-07-28

Пам’ятка

Цікавтеся шкільним життям дитини, обговорюйте складні ситуації, разом шукайте шляхи розв’язання конфліктів.

Повідомте класному керівнику про події, що відбулися в родині та вплинули на психологічний стан дитини.

Обговоріть із класним керівником, практичним психологом зміни в поведінці дитини. Допоможіть дитині вивчити імена нових учителів, для цього запропонуйте описати вчителів, визначити їхні особливі риси.

✔ Порадьте дитині в складних ситуаціях звертатися по допомогу до класного керівника, практичного психолога.

✔ Привчайте дитину до самостійності поступово: вона має сама збирати портфель, телефонувати однокласникам і запитувати про уроки тощо.

✔ Не послаблюйте одразу контроль за учбовою діяльністю дитини, якщо в період навчання в початковій школі вона звикла до контролю з вашого боку.

✔ Пам’ятайте, що головними помічниками у складних ситуаціях є терпіння, увага, розуміння.

✔ Розмовляйте з дитиною про школу у вільний від домашніх справ час:

o запам’ятовуйте імена, події та деталі, про які дитина вам повідомляє;

o використовуйте їх надалі для того, щоб спілкуватися з дитиною на подібні теми.

✔Радійте успіхам дитини в школі та висловлюйте занепокоєність, якщо у неї не все вдається.

✔ Не встановлюйте покарань і заохочень, адже вони можуть зумовити виникнення емоційних проблем у дитини.

✔ Допомагайте дитині виконувати домашні завдання:

o демонструйте власну зацікавленість змістом домашніх завдань;

o допоможіть дитині з’ясувати запитання щодо виконання домашніх завдань; o не підказуйте правильні відповіді під час розв’язання домашніх завдань, нехай дитина знайде їх самостійно;

o допоможіть дитині відчути інтерес до того, що викладають у школі.

✔ З’ясуйте інтереси дитини, а потім встановіть їх зв’язок з навчальними предметами. Наприклад, любов дитини до фільмів можна перетворити на прагнення читати книжки: подарувати книжку, на основі якої вибудовано сценарій фільму.

✔ Поспостерігайте, що дитина робить із задоволенням. Наприклад, танцює, грає у футбол або працює за комп’ютером. Надайте дитині більше можливостей розвивати свої сильні сторони і таланти.

✔ Дізнайтеся, як дитина ліпше засвоює матеріал: виконує практичні завдання, спостерігає за кимось (чимось) чи слухає когось? Допоможіть дитині навчатися, використовуючи свої сильні сторони.

✔ Дозвольте дитині виконувати певну роботу по господарству. Це може додати їй упевненості в собі та дасть змогу відпрацювати певні навички. Розподіліть завдання на маленькі кроки, похваліть зусилля дитини.

✔ Спілкуйтесь з батьками, чиї діти відчувають труднощі в навчанні. Батьки можуть надати Вам практичні поради та емоційну підтримку.

✔ Шукайте будь-які можливості, щоб дитина могла застосовувати знання, які вона здобуває в школі, і в домашній діяльності. Наприклад, доручіть їй розрахувати необхідну кількість продуктів для приготування їжі або необхідну кількість фарби, щоб пофарбувати певну поверхню.

✔ Докладайте значних зусиль для того, щоб підтримати спокійну та стабільну атмосферу вдома, коли в житті дитини відбуваються зміни:

o намагайтеся уникати великих змін чи порушень у домашній атмосфері;

o пам’ятайте, що спокій домашнього життя дасть змогу дитині ефективніше розв’язувати проблеми в школі.

✔ Налагодьте добрі стосунки з учителями-«предметниками» дитини: обмінюйтеся інформацією про успіхи дитини вдома та в школі.

Кiлькiсть переглядiв: 107

Коментарi